De første virksomheder skal begynde at rapportere i overensstemmelse med Corporate Sustainability Reporting Directive for regnskabsåret 2024. Læs med her og bliv klogere på, hvad CSRD indebærer, og hvem der er omfattet af de nye regler.
Hvad betyder CSRD?
Corporate Sustainability Reporting Directive er en EU-bestemmelse, der skal bidrage til at gøre det nemmere at investere bæredygtigt på tværs af EU’s medlemslande. Det er håbet, at CSRD vil være med til at øge mængden af kapital, der kanaliseres over i bæredygtige investeringer. CSRD erstatter EU-bestemmelsen om ikke-finansiel-rapportering (NFRD), som ikke længere lever op til EU’s ambitioner i retningen af bæredygtighed.
Dobbelt væsentlighed (double materiality)
CSRD er baseret på princippet om dobbelt væsentlighed. Det betyder, at virksomheder skal rapportere på to områder: 1) hvordan deres aktiviteter påvirker miljø og samfund, og 2) hvordan miljø- og samfundsforhold (ESG-risici) påvirker dem. Dette princip sikrer en bredere forståelse af både virksomheders påvirkning på omverdenen og de risici, som de står overfor.
CSRD er et af fire elementer i EU’s handlingsplan for finansiering af bæredygtig vækst
EU’s handlingsplan for finansiering af bæredygtig vækst består af fire sammenkoblede elementer.
1. Disclosure-forordningen (SFDR):
SFDR kræver, at finansielle institutioner som pensionsselskaber, banker og kapitalforvaltere rapporterer om, hvor bæredygtige deres investeringsprodukter er. Målet er at sikre lige konkurrencevilkår og gøre det lettere for investorer at sammenligne produkter.
2. EU-taksonomien:
Taksonomiforordningen specificerer, hvad der kvalificeres som bæredygtige investeringer. Den hjælper med at definere kravene fra SFDR, så alle finansielle aktører bruger ensartede kriterier.
3. Regulatoriske tekniske standarder (RTS):
RTS’erne fastlægger de præcise krav, som et finansielt produkt skal opfylde for at blive betragtet som bæredygtigt i henhold til EU-taksonomien.
4. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD):
Corporate Sustainability Reporting Directive er det fjerde element i EU’s handlingsplan, som fokuserer på, hvordan virksomheder skal rapportere om deres bæredygtighed.
Sammenhængen mellem de fire elementer i EU’s handlingsplan for finansiering af bæredygtig vækst.
Hvad er formålet med CSRD?
CSRD stiller en række standardiserede og detaljerede krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering og skal øge gennemsigtigheden af virksomheders bæredygtighed både overfor investorer og andre interessenter.
CSRD gør det derudover muligt for finansielle markedsdeltagere (f.eks. kapitalforvaltere) at bruge de regulatoriske tekniske standarder (RTS) til at vurdere virksomhedernes bæredygtighed. På den måde kan de klassificere deres investeringer efter EU-taksonomien og rapportere på bæredygtigheden af deres investeringsprodukter i overensstemmelse med Disclosure-forordningen. Der er således et direkte afhængighedsforhold mellem de forskellige forordninger CSRD, RTS, EU-taksonomien og SFDR.
Hvem er omfattet af CSRD, og hvornår skal de rapportere på det?
CSRD bliver gradvist implementeret i Danmark såvel som i resten af EU, og det sker baseret på blandt andet virksomhedsstørrelse.
De første virksomheder skal i 2025 rapportere i overensstemmelse med CSRD for regnskabsåret med start fra 1. januar 2024. Det gælder store børsnoterede virksomheder, med mere end 500 ansatte, som indtil nu har været omfattet af ikke-finansiel rapportering.
I 2026 skal både børsnoterede og ikke børsnoterede virksomheder med mere end 250 ansatte rapportere i overensstemmelse med CSRD for regnskabsåret med start fra d. 1. januar 2025.
I 2027 skal børsnoterede virksomheder med færre end 250 ansatte rapportere i overensstemmelse med CSRD for regnskabsåret med start fra d. 1. januar 2026.
Børsnoterede mikrovirksomheder skal ikke rapportere på CSRD.
Du kan læse mere om størrelsesgrænserne her (Dansk Erhverv).
CSRD’s samspil med globale standardiseringsinitiativer
EU’s standarder for bæredygtighedsrapportering skal bygge på og bidrage til eksisterende globale standardiseringsinitiativer, herunder International Sustainability Standards Board (ISSB). Du kan læse mere om ISSB i denne artikel: Nye globale standarder for ESG-rapportering på vej.
EU-Kommissionen understreger dog, at de globale standarder, ifølge dem, bør anses som fælles minimumskrav for rapportering, som imidlertid ikke skal bremse dem, der gerne vil gå længere end de globale standarder.
CSRD vil således blive baseret på – og bidrage til – disse initiativer, men vil gå længere, hvor det er nødvendigt, for at nå EU’s egne ambitioner.
Du kan læse mere om de konkrete lovkrav til CSRD her (Virksomhedsguiden).
Vi kan levere en bæredygtighedsrapport på jeres investeringer
Med vores skræddersyede bæredygtighedsrapportering får I detaljeret indsigt i bæredygtigheden af jeres værdipapirbeholdning. Det gør jer i stand til at identificere og håndtere kontroversielle investeringer i porteføljen, investere i overensstemmelse med jeres værdier og krav og ikke mindst blive CSRD-compliant, når det kommer til jeres værdipapirbeholdning.
Værd at vide om bæredygtig investering
Denne e-bog guider dig sikkert gennem ESG-junglen. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og modtag e-bogen.