Hvordan klarer dine investeringer sig i forhold andres?

Skrevet af Jesper Frank Sørensen og Henning Gershof


Har jeg fået nok ud af mine investeringer? Hvordan går det for andre? Og hvilke valg har de taget, når det kommer til kapitalforvaltningen?

Det er spørgsmål, som langt de fleste investorer har stillet sig selv. Ligegyldigt om du investerer din egen formue eller er ansvarlig for kapitalforvaltningen hos en organisation, er det svært ikke at være nysgerrig på, hvordan dine investeringer klarer sig i forhold til andres.

Svaret kan dog være svært at finde. Især hvis du har en stor og/eller kompleks formue, som gør det svært at finde noget at sammenligne med.

Den problemstilling ser vi nærmere på i blogindlægget her.


Hvordan finder jeg ud af, hvordan det går med mine investeringer?

Det er de færreste investorer, som har mulighed for at finde ud af, hvordan det er gået for dem, de egentligt gerne vil sammenligne sig selv med.

Det kan f.eks. være en privat investor, der gerne vil vide, hvordan det går andre med samme størrelse formue, en organisation, som gerne vil sammenligne sig selv med en lignende organisation, eller måske en kommune, der ønsker at finde ud af, hvor den ligger i forhold til andre kommuner.

Dét, de fleste investorer gør i stedet, er at holde deres investeringer op imod et benchmark. Lad os derfor først dykke en smule ned i benchmarking, hvorefter vi ser nærmere på, hvilket redskab du kan bruge, hvis du gerne vil gå et spadestik dybere.

E-bog

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Vi vil være med til at skabe fair play og transparens i finansverdenen. Derfor har vi udarbejdet denne håndbog, hvori du bl.a. finder kapitler om evaluering af omkostninger og afkast, og om hvordan du får mest muligt ud af møderne med dine kapitalforvaltere. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og modtag håndbogen.

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Benchmarking – hold dine investeringer op imod et sammenligningsgrundlag

Kort fortalt er et benchmark et sammenligningsgrundlag, der repræsenterer et investeringsmæssigt område, og som typisk udgøres af et eller flere indeks.

Det kan f.eks. være MSCI World All Countries, der repræsenterer alle verdens aktier, eller det danske C25-indeks, der repræsenterer de 25 største børsnoterede selskaber i Danmark.

I de fleste tilfælde vil der være tale om et benchmark sammensat af flere indeks med forskellig vægtning. Det skyldes, at dit benchmark skal afspejle din investeringsstrategi og risikoprofil, hvis det skal være retvisende.

Lad os som eksempel sige, at du i din portefølje har både aktier, statsobligationer og virksomhedsobligationer. I så fald skal du have et passende benchmark for hver aktivklasse, som kan sammensættes til et samlet benchmark for hele porteføljen med samme vægtning af aktivklasser som i din investeringsstrategi eller det mandat, du har givet din forvalter.

Vi ser desværre ofte benchmarks, som ikke er retvisende, og som derfor ikke reelt siger noget om, hvordan dine investeringer har klaret sig. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilket benchmark dine investeringer bliver holdt op imod.

Du kan læse meget mere om benchmarks i denne artikel, hvor vi bl.a. gennemgår, hvordan du kan evaluere din kapitalforvaltning ved brug af benchmarking.

Når du har et retvisende benchmark, er du rigtig god stillet i forhold til at vurdere, hvor godt eller skidt dit afkast er.

Der hvor benchmarking især fungerer rigtig godt, er når du kigger på mandater. Det vil sige, når du kigger på hver enkelt af dine forvaltere.

Hvis du gerne vil gå et spadestik dybere, kan du vælge at kigge på hele dit samlede setup frem for at kigge på mandater.

Det vil give dig svar på, hvor meget du har fået ud af din kapitalforvaltning samlet set og ikke ”kun”, hvordan hver af dine mandater har klaret sig i forhold til deres benchmark.


Peer Grouping – det ultimative redskab til at sammenligne dine investeringer med andres

Kapitalforvaltning kan dog være en svær størrelse at sammenligne. En måde at gribe det an på er ved at foretage en Peer Group-analyse, hvor du sammenligner din kapitalforvaltning med en såkaldt Peer Group.

Peer Group: Udtrykket Peer Group kommer fra det engelske ord peer, som betyder ligemand. En Peer Group er en gruppe af ligestillede, som deler en række karakteristika. Inden for finansverdenen bruges begrebet typisk om en gruppe af sammenlignelige selskaber eller aktier.


Med en Peer Group-analyse laver du en sammenligning af en gruppe, der minder om hinanden på en række udvalgte kriterier. I relation til dette emne kan det være på formuestørrelse, branche eller lignende.

På den måde er en Peer Group-analyse dét, som bringer dig tættest på svarene på de spørgsmål, der indledte blogindlægget her: Har jeg fået nok ud af mine investeringer? Hvordan går det for andre? Og hvilke valg har de taget, når det kommer til kapitalforvaltningen?

Udover at sammenligne afkast kan du for eksempel også bruge en Peer Group-analyse til at sammenligne dit setup med andres, når det kommer til antal kapitalforvaltere, aktivallokering og risikoniveau.

Hos Hemonto tilbyder vi vores kunder en Peer Group-analyse af, hvordan andre lignende kunder har sammensat deres investeringer på tværs af aktivklasser, hvilket afkast de har opnået og ikke mindst med hvilken risiko.

Vi baserer vores Peer Group-analyse på data på tværs af de mere end 400 milliarder kroner, vi overvåger for vores kunder, og alle data er selvfølgelig aggregerede og 100% anonymiserede.

Peer Group-analysen viser tydeligt, hvordan dine investeringer har klaret sig i forhold til andre kunder, der minder om dig. Samtidig får du indsigt i, hvordan andre strukturerer setup’et omkring deres formue.

Analysen giver dermed inspiration på et område, hvor det ellers kan være svært at finde frem til indsigter eller erfaringer fra andre.

Alt i alt får du et stærkt kort på hånden, når du skal evaluere din kapitalforvaltning, og hvis du skal videreformidle resultaterne af den.


Vil du høre mere om vores Peer Group-analyse?

Tilbagemeldingen fra vores kunder er, at Hemonto Peer Grouping er et stærkt redskab til at evaluere investeringerne og videreformidle resultaterne af dem.

Tøv endelig ikke med at tage fat i os, hvis du er interesseret i at høre mere om analysen. 

Rasmus Lund Madsen, Partner & Head of Client Relations i Hemonto
Rasmus Lund Madsen

Partner & Head of Client Relations

+45 87 42 12 16

rlm@hemonto.com

Kontakt